FUXE!! GHRITA!!

lunes, agosto 21, 2006


**Plantas Mediciñáis 1**

Albahaca

É unha das plantas aromáticas máis preciosas en cociña e considerada insubstituíble por un gourmet. Ten un gusto doce, é fragante e parece que é máis forte cando, no verán, o sol aumenta a súa intensidade. As follas máis perfumadas son aquelas que se recollen pouco antes da floración, xa que conteñen unha maior cantidade de sustancias oleosas que determinan o seu aroma; as súas follas máis vellas tenden a ter un sabor máis picante.

-----"Ocinum basilicum":------

Descrición Trátase dunha planta herbácea, da familia das Labiate; ten un tronco erecto, alcanza unha altura de 30-60 cm. Con follas opostas, de cor verde intenso no lado superior e verde-gris no inferior. As flores son pequenas, de cor branca. É unha planta anual, as follas novas son as máis perfumadas e as súas follas deberían ser usadas cando a planta ten unha altura de 20 cm. A albahaca crece ben en terreos simples , ben soleados e ben regados.

----- Variedades :--------

Existen máis ou menos 40 tipos de albahaca. Os máis usados son dous: a "albahaca genovesa", dun perfume agudo e a "napolitano" coa folla en forma de lechuga, máis delicada e con leve aroma a menta.Outras variedades: "fina verde compacta", de talla reducida, a "mammouth" ten follas largísimas e é o tipo máis adapto para ser secado. Existen variedades con follas coloreadas: a albahaca de follas vermellas dentelladas e a albahaca ópalo escura cultivada principalmente cunha finalidade decorativa.

-----Un pouco de Historia:-------

Unha herba real de orixe oriental. Si, porque albahaca derivaría do grego basilicòn, que quere dicir real e parece que a albahaca, a máis mediterránea das herbas usadas en cociña, sexa orixinaria da India. A súa introdución en Europa debémoslla primeiro aos gregos e sucesivamente aos romanos. En Egipto foi utilizada como un dos compoñentes do bálsamo usado para a momificación. Para os Romanos , ademais de ser o símbolo dos namorados, era un dos cheiros usados na cociña: Apicio introduciuna nunha receita coas arvejas.



------- Propiedades medicinales:------

Favorece a digestión e evita os espasmos gástricos. (Infusión dunhas puñado de follas frescas- uns 15 gr. - por litro de auga. Tomar 3 cuncas ao día logo das comidas.

A esencia da planta abre o apetito ( 2 ou 3 pingas ao día disoltas en azucre)

Estimula a produción de leite nas mulleres lactantes ( Decocción de 30 gr. de follas secas por litro de auga. Dúas cuncas diarias)

En caso de ter sensación de vómitos ou malestar intestinal. ( 15 gr. da infusión de follas secas por litro de auga.)

Cando aparecen problemas na boca, como inflamaciones,llagas ou mal alento ( Gargarismos coa decocción de 100 gr.de follas secas por litro de auga)

Outros usos Repelente de mosquitos: Durante moito tempo utilizouse para repeler os mosquitos, aos que parece ser que lles disgusta o cheiro penetrante que desprende a presenza na planta do estranol e eugenol. Parece ser que o seu uso masivo no seu país de orixe - a India - favorece a disminución destes insectos dentro das casas, aínda que a planta realmente sexa utilizada alí por considerala sagrada.



-----Uso en cociña:------

Da albahaca úsanse só as follas, frescas ou secas. As follas frescas úsanse enteiras ou picadas finas. Grazas ao seu sabor fresco é adapta para a preparación de pratos a base de ovos, como as tortillas e os ovos revoltos; é excelente para os peixes, en particular para o salmonete e as langostas; coas verduras como as berenjenas, zapallos italianos, pementos e tomates. As follas secas, en cambio, pódense usar para a preparación de mollos, estofados e sopas, pois perderon o seu aroma característico predominando o da menta, son un pouco amargas.

-----En Herboristería, Recolección e Conservación :-----

****O segredo do chef ****:É mellor agregar a albahaca ás comidas ao último momento, antes de servilas, xa que, a albahaca tende a perder o seu precioso sabor. Este é o motivo polo cal non se debe cortar a albahaca co coitelo......moito mellor cos dedos.

1 Comments:

At 1:59 p. m., Anonymous zinta said...

hola chicos!!!
me gusta mucho vuestra idea de ampliar los temas para exponer y estoy de acuerdo en que una moral sana está profundamente ligada a una vida sana y todo lo que eso conlleva (alimentación, hábitos medicinales, de sueño...).Mens sana in corpore sano!!! creo que para poder respetar a otros seres vivos hay que empezar por respetarse a uno mismo.
personalmente me interesa mucho el tema de la medicina natural, libre de ambiciones farmaceuticas y sin que exista una lista de efectos secundarios de aquí a mañana.Un día que os apetezca podríais hablar de este tema.
por el sur todo bien!!
un biquiño.

 

Publicar un comentario

<< Home